FAQ

Op deze pagina proberen we enkele veel gestelde vragen te beantwoorden. Heb je nog een andere vraag? Contacteer ons via de knop onderaan.

Welke hinder zal er zijn voor de buurt?

De meeste werken vinden plaats van maandag tot vrijdag tussen 6.30 uur en 17.30 uur. Uitzonderlijk kan er op zaterdag gewerkt worden tussen 7 uur en 15 uur, maar dat zal niet standaard zijn. Op zondag wordt er in principe niet gewerkt, behalve bij noodgevallen.

Sommige bouwfases zullen meer geluidshinder veroorzaken dan andere fases. We willen ons daar alvast voor verontschuldigen.

Hoe wordt het verkeer georganiseerd tijdens de werf?

Het werfverkeer zal via de Frans Van Ryhovelaan naar de Roggestraat rijden. De huidige ingang van de kazerne dient als werfinrit. Wegrijdend werfverkeer gebruikt dezelfde route terug. Niet-prioritaire brandweervoertuigen en leveranciers blijven ook via de Roggestraat aanrijden. Daartoe wordt een circulatieweg aangelegd naast de werf.

Er wordt ook een tijdelijk parkeerterrein aangelegd op de FNO-site voor de voertuigen van personeelsleden, mensen van de werf en bezoekers. De inrit van dat tijdelijke parkeerterrein is aan de Nieuwevaart, net naast de uitrukweg.

De uitrukweg voor prioritaire brandweervoertuigen blijft dezelfde, namelijk aansluitend op de Nieuwevaart.

Zal er door de bouw extra parkeerdruk komen in de wijk?

Dat wil de brandweer vermijden. Daarom laten we een tijdelijk parkeerterrein aanleggen op de FNO-site voor de duur van de werf. Zo voorzien we in onze eigen parkeerbehoefte. Het nieuwe gebouw komt volledig op ons huidige parkeerterrein. De parkeerplaatsen die we daar verliezen, vangen we op door onze ondergrondse parking uit te breiden.

Zal er na de bouw meer activiteit en verkeer zijn door de brandweer?

Neen, het doel is om dezelfde kernactiviteiten te blijven uitvoeren in de kazerne. De brandweer heeft op dit moment een nijpend gebrek aan ruimte in het huidige gebouw. Dat is vooral het gevolg van de zonevorming in 2015, toen de hoofdkazerne in Gent het centrum werd van de hulpverlening in Gent en 17 andere gemeenten.

Denkt de brandweer aan duurzaamheid?

Absoluut, de bouw biedt ons de kans om extra inspanningen te doen. We voorzien een groot aantal zonnepanelen op ons dak om onze eigen energie op te wekken. Waar geen zonnepanelen komen, voorzien we een groendak. We zullen regenwater maximaal hergebruiken en filteren ons vervuild water met een koolwaterstofafscheider. Er komen nog duurzame initiatieven in de toekomst, bijvoorbeeld rond de mobiliteit van ons personeel.

Gaat dit over de ontwikkeling van de FNO-site?

Neen, dit gaat over een uitbreiding van de kazerne op het huidige parkeerterrein van de kazerne in de Roggestraat.

Blijven alle fiets- en wandelpaden van het bloemekenspark open?

Ja, de paden in de parkzones ten noorden en ten zuiden van de kazerne blijven gewoon open.

Gaat het opendeurweekend van de gentse brandweer door?

Neen, door de werf zullen de opendeurweekends in 2022 en 2023 jammer genoeg niet kunnen plaatsvinden. We willen wel de buurtbewoners uitnodigen voor een rondleiding eens het nieuwe gebouw er staat.